אודות
עמותת 51
בעמותת 51 אנו מחויבות ליצירת שינוי חיובי בחברה באמצעות פיתוח תעסוקה איכותית לנשים בפריפריה. מה שעומד בלב העשייה שלנו, הוא צמצום פערים חברתיים-כלכליים, וקידום מוביליות חברתית בקרב נשים בפריפריה ומשפחותיהן.
בפועל, אנו מציעות הכשרות למקצועות נדרשים במשק, כשברשותנו תשתית של תיווך, התאמה וליווי הנשים בתהליך ההתגבשות התעסוקתית. עשייתנו בנויה על רשת של שיתופי פעולה בין מגזריים עם רשויות ועסקים. התוכניות שלנו מספקות לנשים גם כלים מקצועיים וגם מיומנויות עבודה רכות, שמאפשרות להן לרתום את כישוריהן ושאיפותיהן ולהשתלב בעולם התעסוקה המתפתח. כל אישה שמשתלבת בשוק העבודה ומוצאת נתיב להגשים את עצמה, מייצרת אדוות חיוביות בקרב משפחתה וקהילתה, ולמעשה, משמשת חלק חשוב בהנעת הכלכלה המקומית. בכך, אנו מייצרות מעגלי השפעה רחבים. זה מתחיל מאישה בפריפריה שמתפרנסת בכבוד ומתוך חוזקה, זה ממשיך למשפחה שחיה ברווחה ולוקחת חלק פעיל בחיי הקהילה, וזה מסתיים בעיר בעלת משק פועם, עם כלכלה משגשגת ותושבים מסופקים.
-
מהן הבעיות שלטובתן אנחנו פועלות?ראשית, ישנם פערי שכר ניכרים בין נשים לגברים, שנמצאים במגמת עלייה בעשור האחרון. על פי מחקרי ה-OECD האחרונים, הפער המגדרי בשכר החודשי של שכירים לעומת שכירות בראשית דרכן ודרכם המקצועית, שלב שבו גם מקימים משפחה ומרחיבים אותה, מגיע לכדי 33%. נתונים אלו מדאיגים ביותר, בהתחשב בעובדה שכסף וכוח כלכלי מעצבים את ההזדמנויות והדינמיקות בתוך חברות ותעשיות. הם משפיעים על קבלת החלטות, על גישה לחינוך, בריאות, וטכנולוגיה, ונמצאים ביסוד התפקוד וההתקדמות של כל חברה מודרנית. שנית, ישנם פערים ניכרים בין פריפריה למרכז. החל מפערים דרמטיים בשכר הממוצע ושיעור המועסקים לטובת המרכז, וכלה באחוזים של חלקי היחס בין מספר דורשי העבודה למספר המשרות הפנויות, שעומד על כ-30% במחוזות הצפון והדרום, לעומת 160% במחוז תל אביב. עמותת 51 קמה כדי לנסות ולגשר על שני הפערים הללו, בעת ובעונה אחת, מתוך מחוייבות לכך שלכולנו מגיעות הזדמנויות, וכולנו ראויים וראויות לחיות חיים הגונים, מלאים, וצודקים.
-
אילו שיתופי פעולה יש לנו?יש לנו מודל בין-מגזרי ייחודי שכולל גיבוי ותמיכה של רשויות מקומיות אשר בדרך כלל מספקות מבנים ותמיכות נוספות, שיתוף פעולה עם עסקים במשק - כאלו שמבצעים את ההכשרה אצלם וכאלו שרוכשים שירותים מהעסקים המכשירים לטובת ההעסקה, וקרנות פילנתרופיה שמממנות הכשרות. כל אלו מהווים מערכת ברת-קיימא וצומחת, ששימור וכדאיות העסקים מובנים בה, והיא מאפשרת לנו לקלוט מספר הולך וגדל של נשים חסרות ניסיון ולהבטיח את שילובן במשק.
-
איך נראות ההכשרות?הכשרותינו, בנויות במודל של On job training, שמבוססות על הרעיון המנחה שבו המועסקות החדשות לומדות כבר בסביבות העבודה החדשה שבה צפויות להשתלב. זה קורה במתכונת של בוטקמפ- כל יום מ-8:00-17:00, שבמהלכה הן מקבלות דמי קיום. באמצעות הוראה והדרכה מעשית ומותאמת אישית, הן לומדות את הכלים והידע הדרושים להן לביצוע תפקידן. מעבר לרכישת היכולות הטכניות והמקצועיות לתפקיד, ההכשרה מעניקה גם מיומנויות רכות שבלעדיהן כמעט בלתי אפשרי לפתח עמידות בקריירה. מיומנויות אלו הן שילוב של מיומנויות אנושיות, חברתיות ותקשורתיות. למשל: היכולת לעמוד בזמנים, היכולת לצלוח משברים, היכולת לעבוד בצוות וכו’. עד היום, עמותת 51 הכשירה נשים ב-6 מקומות שונים: צפת, מצפה רמון, אופקים, שדרות, ירוחם, ומזרח ירושלים, ויצרה מקומות עבודה חדשים בדיגיטל, טק, הנהלת חשבונות, שירות ואדמיניסטרציה, בהם יש ביקוש במשק, והזדמנויות רבות לבניית קריירה.
-
מה האימפקט שלנו?עד היום, העמותה איפשרה לכ-400 נשים לעבור הכשרה והתמחות במקצועות נדרשים במשק. בזכות שיתוף הפעולה עם עסקים שמעסיקים את הנשים בתום ההכשרה, צפי המשכורות שהעמותה הניעה צפוי להגיע עד סוף שנת 2023 לכ- 36,000,000 שקלים שייכנסו לפריפריה. בממוצע, ישנם 4-10 אנשים במעגל הקרוב שמושפעים מכל עובדת, כך שעשייתנו נוגעת לכמעט 400,000 א.נשים. בנוסף, בעוד ששכר המינימום נכון להיום בשוק עומד על 29.96 ש”ח לשעה, שכר הנשים שסיימו הכשרה אצלנו והשתלבו בשוק העבודה, גבוה במעל 45%!